"Ik heb verstand van chocola, niet van computers. Lannet IT wel."

Patrick van Ham, Van Ham Chocolaterie en Groothandel

Contact

Telefoon 013 747 0 747

Direct bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantoortijden bereikbaar voor spoedstoringen. Meer informatie? Support nodig?

Tip: WiFi voor uw gasten? Ja, maar dan wel veilig!

Heeft u vaak gasten die het wachtwoord van uw draadloze internet verbinding vragen? Veel bedrijven verstrekken hun wachtwoord aan gasten zonder zich te realiseren welke risico’s dit met zich meebrengt. Een draadloze verbinding van de pc, laptop of telefoon van uw gast komt namelijk tot stand door middel van een verbinding met uw interne netwerk, en dus niet alleen met internet. Dat betekent dat er geen firewall (beveiliging) tussen de pc, laptop of telefoon van uw gast en uw netwerk zit. U moet uw gast dus wel heel erg goed vertrouwen voordat u hem het wachtwoord van uw draadloze verbinding geeft!

Zelfs als u uw gast volledig vertrouwt, kan het echter flink fout gaan. De pc of laptop van uw gast kan besmet zijn met een virus of spyware, waardoor ook uw netwerk bloot komt te staan aan deze bedreigingen. Ook zal de pc van uw gast over uw verbinding virussen en spyware verspreiden waarna uw provider uw verbinding zal blokkeren. Ook zou een gast, bewust of onbewust, verboden content zoals illegale software, muziek of video’s kunnen verspreiden via uw internetverbinding. Er zijn verschillende controlerende instanties, zoals de Business Software Alliance, die u daarvoor aansprakelijk kunnen stellen.

Vanwege de gevaren die op de loer liggen bij het delen van uw WiFi, is het veiliger om een aparte verbinding te gebruiken voor uw gasten. Een simpel zakelijk ADSL-abonnement van KPN van 25 euro per maand is hiervoor al voldoende. Op deze wijze voorkomt u voor 300 euro per jaar dat uw netwerk wordt besmet of uw verbinding tijdelijk wordt geblokkeerd. U loopt dan echter nog wel steeds het risico op een claim als uw gast illegale media verspreid.

Om te voorkomen dat u een claim ontvangt voor het verspreiden van illegale media, kunt u restricties leggen op wat uw gast kan doen op uw gastennetwerk. De meeste gasten willen slechts surfen en hun e-mail lezen. Het is dan ook verstandig om het verzenden van bestanden en films op deze verbinding te blokkeren door gebruik te maken van een speciaal WiFi-punt voor gasten. Deze WiFi-punten (access points) bieden bovendien de mogelijkheid om reclame van uw bedrijf te laten zien voordat uw gast het internet op kan. Een dergelijk Wifi-punt kost ongeveer 175 euro en is daarmee de investering meer dan waard!

Wilt u meer weten over een veilige WiFi-verbinding voor uw klanten? Neem dan contact met ons op.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Partners