"Ik heb verstand van chocola, niet van computers. Lannet IT wel."

Patrick van Ham, Van Ham Chocolaterie en Groothandel

Contact

Telefoon 013 747 0 747

Direct bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantoortijden bereikbaar voor spoedstoringen. Meer informatie? Support nodig?

Spyware: steeds meer gevaar, steeds meer beveiliging

Wat is nu eigenlijk Spyware?
De letterlijke betekenis van Spyware is “spionage software”. Spyware verzamelt vooral uw surfgedrag en gebruikte emailadressen zodat de makers van de spyware deze kunnen verkopen aan marketingbedrijven. Zij gebruiken de informatie op hun beurt weer voor reclame doeleinden van hun opdrachtgevers.

Meer gevaar
Het risico om ongevraagd een Spyware-besmetting op een Pc op te lopen wordt steeds groter. Er is gewoon steeds meer Spyware in omloop en steeds meer Internetpagina’s of downloads worden er mee besmet om op die manier ook een Pc te kunnen besmetten. Toch is niet alle Spyware illegaal. Sommige Spyware zit in de installatie bestanden van een (gratis) programma en wordt geinstalleerd als een gebruiker onachtzaam is en de gebruikersvoorwaarden niet leest voordat hij of zij op “accepteren” klikt. Deze Spyware (zoals tool-bars) laten zich vaak eenvoudig weer verwijderen. In tegenstelling tot de illegale Spyware. Deze is vaak zeer moeilijk (geheel) te verwijderen omdat er niet één scanner is die alles vindt. Een Pc moet dus vaak met drie of vier verschillende anti-spyware programma’s gescand worden om van (de meeste) Spyware af te komen. Een arbeidsintensieve procedure die bij oudere Pc’s vaak niet eens meer loont. Van een Pc kan nooit met 100% zekerheid worden gezegd dat deze Spyware vrij is na een besmetting.

Voorkomen is veel beter dan genezen
Om een Spyware besmetting te voorkomen kunnen een aantal technische maatregelen genomen worden. Zo is het erg belangrijk om de besturingssystemen (Windows) en surfprogramma’s (Internet Explorer) van alle Server, Pc’s en laptops zo goed mogelijk up-to-date te houden. Natuurlijk moet ook de Anti-virus en Anti-Spyware software dagelijks up-to-date zijn. Hierdoor worden de scanners wel steeds zwaarder en worden Pc’s trager. Dit is niet te voorkomen.

Meer beveiliging
De nieuwe Anti-Virus&Spyware software die wij bij onze klanten installeren vindt meer Spyware dan de oudere software. Bovendien is deze software gekoppeld in ons Real-Time-Monitoring systeem waardoor we meer zicht hebben op machines waarvan de software eventueel niet up-to-date is. Ook de nieuwe firewalls die wij bij klanten installeren helpen mee om virus en spyware besmettingen te voorkomen. Zij kijken al in het download- en surfverkeer om gevaren te blokkeren voordat ze bij de Pc een besmetting kunnen veroorzaken. Bovenstaande maatregelen helpen om de kans op een besmetting van een door ons beheerde Pc te voorkomen.

Zakelijk of privégebruik?
Naast de technische maatregelen is het surfgedrag van de gebruiker erg bepalend voor het risico op een besmetting. Veel gratis programma’s, muziekbestanden, ringtones of dubieuze websites bevatten vaak Spyware. Door deze bronnen van Spyware te vermijden kan een gebruiker het risico op een besmetting erg verkleinen. De risico’s op een besmetting zijn veel kleiner als een Pc uitsluitend zakelijk wordt gebruikt.

De (thuis) Pc’s die niet uitsluitend zakelijk gebruikt worden hebben een verhoogd risico op besmetting. Deze Pc’s staan vaak thuis en worden door meer gezinsleden gebruikt. Ondanks dat deze Pc’s vaak niet in ons beheer zijn, is het belangrijk om bovenstaande maatregelen zo goed mogelijk uit te voeren om een besmetting te voorkomen. Deze Pc’s kunnen op verzoek door ons worden voorzien van de nieuwe Anti-Virussoftware met Real-Time-Monitoring om de risico’s op een besmetting te beperken.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Partners