"Het rare van goede automatisering is, je moet er juist niks van merken. Het moet gewoon werken en dat doet het."

Martijn van Hulten en Mark van der Pol, Marbel Advies

Contact

Telefoon 013 747 0 747

Direct bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantoortijden bereikbaar voor spoedstoringen. Meer informatie? Support nodig?

Voorkom schade en pas op voor ransomware!

We zien steeds vaker dat bedrijven slachtoffer worden van ransomware. Dit virus besmet de pc’s en servers van een bedrijf en versleutelt vervolgens de data. Hierdoor heeft u geen toegang meer tot uw gegevens. Een erg vervelende situatie, die schadelijke gevolgen voor uw bedrijf kan hebben.

Hoe komt ransomware uw bedrijf binnen?
Ransomware wordt vaak via een email uw bedrijf binnen geloodst. Deze mail oogt betrouwbaar en lijkt afkomstig te zijn van bedrijven als KPN, DPD, Ziggo e.d.. De mail bevat een bijlage of een link die lijkt te verwijzen naar bijvoorbeeld een factuur. Door het besmette bestand of de link te openen, haalt u het virus binnen. Uw gegevens worden versleuteld en u krijgt een scherm te zien, waarin u gevraagd wordt om losgeld over te maken. Door losgeld te betalen hoort de data weer vrijgegeven te worden, maar ervaring leert echter dat een betaling geen garantie hiervoor is.

Wat kan u doen tegen ransomware?
Wat kan u dan wel doen tegen ransomware? Het is nagenoeg onmogelijk om deze emails buiten de deur te houden. Daarom is het van groot belang dat u uw personeel informeert over de gevolgen van deze gevaarlijke emails. Door meer bewustzijn te creëren onder uw personeel kan u veel schade voorkomen.

Ons advies? Klik de links of bijlagen in deze emails nooit aan! Mocht u twijfelen over de betrouwbaarheid van een email, neem dan contact op met uw systeembeheerder. Indien noodzakelijk kan u ook contact opnemen met de betreffende partij, om te controleren of er daadwerkelijk een melding of factuur voor u klaar staat.

Met deze tips kan u schade door ransomware virussen voorkomen:
– Informeer uw medewerkers over de ransomware emails
– Open nooit de bestanden of links uit verdachte emails
– Installeer een meerlaagse antivirusoplossing
– Gebruik een up-to-date spamfilter
– Installeer een Next Generation Firewall
– Zorg dat alle software op uw pc’s, laptops en servers altijd up-to-date zijn

Naast de bovenstaande tips kan u ervoor kiezen extra technische maatregelen te treffen. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van extra emailfilters, zoals GFI Mail-Security of Microsoft Exchange Online Advances Threat Protection.

Besmetting van uw server en pc’s kan in vele gevallen voorkomen worden, maar helaas is het vrijwel onmogelijk om alle ransomware virussen tegen te houden. Vaak is het terugzetten van data vanuit een back-up de enige manier om uw server of pc’s te verlossen van het virus. Wij adviseren bedrijven daarom altijd te beschikken over een uitgebreide en recente back-up van alle data. Zorg ervoor dat er regelmatig een back-up wordt gemaakt en laat periodiek een test-restore uitvoeren.

Bent u benieuwd naar wat Lannet IT voor u kan betekenen?
Wilt u weten of binnen uw bedrijf alles goed geregeld is? Neem dan contact met ons op via 0411 604 291 of info@lannet.nl. Wij ondersteunen u graag bij de inrichting en beveiliging van uw netwerk.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Partners